7 πράγματα που φάγαμε με το κουτάλι το 2015 και δεν θέλουμε να ξαναδούμε το 2016

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Τελευταία ημέρα του χρόνου και, ως είθισται, αποφασίσαμε να κάνουμε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, αλλά με λίγο διαφορετικό τρόπο. Θα γκρινιάξουμε λίγο, λοιπόν, προς τους φίλους και συνεργάτες ιατρούς, για όλα αυτά που θα θέλαμε να μην ξαναδούμε το 2016 (αλλά ξέρουμε καλά ότι θα συνεχίσουμε να βλέπουμε). Συνιστάται η λήψη της ακόλουθης λίστας με την απαραίτητη δόση χιούμορ. Με τυχαία σειρά:

  1. Δεν έχετε κανέναν απολύτως λόγο, από ιατρικής πλευράς, να προτιμάτε τους αποκλειστές των υποδοχέων αγγειοτενσίνης (ΑΥΑ) έναντι των αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αΜΕΑ), ως πρώτη επιλογή στους ασθενείς με υπέρταση. Αν μη τι άλλο, οι αΜΕΑ έχουν ισχυρότερη τεκμηρίωση ως προς τα σκληρά τελικά σημεία (θάνατος, εγκεφαλικό, έμφραγμα) και είναι πολύ φθηνότεροι1
  2. Όσο κι αν επιμένετε, οι σταγόνες νιφεδιπίνης κάτω από τη γλώσσα δεν θα ρίξουν πιο γρήγορα την πίεση! Η απορρόφηση του φαρμάκου από τον στοματικό βλεννογόνο είναι αμελητέα2, ενώ οι κίνδυνοι από τη χρήση του υπερβαίνουν κατά πολύ το προσδωκόμενο όφελος3.
  3.  Η οδηγία για λήψη δις ημερησίως φαρμάκων με πολύ μεγάλο χρόνο ημίσειας ζωής, όπως είναι η αμλοδιπίνη, δεν έχει απολύτως κάνενα νόημα φαρμακολογικά4. Το μόνο που καταφέρνετε είναι να χρεώνετε τον ασθενή και το ασφαλιστικό του ταμείο με δύο συσκευασίες το μήνα, έναντι μιας.
  4. Γιατί τέτοια αγάπη με την κλαριθρομυκίνη;
  5. Το αντιβιόγραμμα γίνεται ώστε να επιλέξουμε το καταλληλότερο αντιβιοτικό για τον ασθενή βάσει ευαισθησίας του μικροβίου, φαρμακευτικών αλληλεπιδράσεων και αλλεργιών, κόστους και επίπτωσης στην μικροβιακή αντοχή· όχι για να επιβεβαιώσουμε την ευαισθησία στην σιπροφλοξασίνη.
  6. Η τιτλοποίηση της βασικής ινσουλίνης δεν γίνεται με την βραδινή μέτρηση γλυκόζης, αλλά με την πρωινή την επόμενη ημέρα της χορήγησης!
  7. Η μετφορμίνη δεν είναι κατάλληλη επείγουσα φαρμακευτική παρέμβαση σε ασθενή με ~400mg/dl σάκχαρο. Όπως δεν είναι πρέπουσα και η παράλειψή της από τη φαρμακευτική αγωγή οποιουδήποτε ασθενούς με Σ/Δ τύπου ΙΙ που δεν έχει απόλυτη αντένδειξη στη λήψη της.

Μοιραστείτε τη γνώση!