Αρθρογράφοι

Η Ομάδα του Κλινικού Φαρμακοποιού

Σχετικά με τον Διαμαντή Κλημεντίδη

Εμπνευστής και Δημιουργός του Κλινικός Φαρμακοποιός.gr

Ο Διαμαντής Κλημεντίδης είναι κλινικός φαρμακοποιός. Έχει πτυχίο Φαρμακευτικής από το Εθνικό & Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, μεταπτυχιακό στην Κλινική Φαρμακευτική από το Queen’s University Belfast, και μεταπτυχιακό στη Διαχείριση της Γήρανσης και των Χρόνιων Νοσημάτων από την Ιατρική Θεσσαλίας και το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο. Επιπρόσθετα, διαθέτει πιστοποίηση στον σχεδιασμό και στην υλοποίηση προγραμμάτων επιτήρησης της ορθής χρήσης αντιμικροβιακών φαρμάκων (antimicrobial stewardship) από την Society of Infectious Diseases Pharmacists των ΗΠΑ, ενώ το 2022 ολοκλήρωσε με επιτυχία (Certificate of Achievement) δύο courses ανοσολογίας (“Viral Immunology & Vaccines” και “Novel Therapies for Chronic Inflammation”) του προγράμματος HMX Pro online από την Ιατρική Σχολή του Harvard.

Από το 2010 εργάζεται στην ψυχιατρική κλινική «Αγία Αικατερίνη» ως ο υπεύθυνος του νοσοκομειακού φαρμακείου, ενώ παράλληλα προσφέρει υπηρεσίες κλινικής φαρμακευτικής, ειδικευόμενος στη βελτιστοποίηση της φαρμακοθεραπείας των χρόνιων σωματικών νόσων καθώς και στην ορθολογική χρήση των αντιβιοτικών.

Από το 2013 διατηρεί την ιστοσελίδα https://clinicalpharmacist.gr, που είναι αφιερωμένη στην κλινική φαρμακευτική και τη βασιζόμενη σε αποδείξεις ιατρική. Από το 2016 σχεδιάζει και παραδίδει σεμινάρια σε όλη την Ελλάδα, στα πλαίσια της συνεχιζόμενης επαγγελματικής εκπαίδευσης των φαρμακοποιών της κοινότητας.

Σχετικά με τη Σταυρούλα Χαρίση

Eίμαι πτυχιούχος της Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (2006), κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Κλινικής Φαρμακευτικής του Queen’s University of Belfast (2015) και του μεταπτυχιακού διπλώματος Ψυχιατρικής Θεραπευτικής του Aston University Birmingham (2017). Το 2021 πιστοποιήθηκα ως Independent Pharmacist Prescriber στο Ηνωμένο Βασίλειο, έχοντας ολοκληρώσει το αντίστοιχο μεταπτυχιακό πρόγραμμα του University of Reading.

Στην Ελλάδα, εργάστηκα για 7 χρόνια ως Υπεύθυνη Φαρμακοποιός σε ιδιωτικό Κέντρο Ιατρικής Αποθεραπείας& Αποκατάστασης. Από τον Οκτώβριο του 2015 εργάζομαι ως Κλινική Φαρμακοποιός στο NHS – αρχικά στο Nottinghamshire Healthcare NHS Foundation Trust για τρία χρόνια με εξειδίκευση στην Ψυχιατρική και από το 2018 στο University Hospital Southampton NHS Foundation Trust, στο τμήμα Νευροεπιστημών. Από τον Οκτώβριο του 2020, δουλεύω ως specialist pharmacist για τη Σκλήρυνση Κατά Πλάκας (ΣΚΠ), με αρμοδιότητα τη δημιουργία και βελτιστοποίηση των φαρμακευτικών υπηρεσιών του νοσοκομείου προς τους ασθενείς με ΣΚΠ και σκοπό την παροχή εξειδικευμένης κλινικής φαρμακευτικής φροντίδας προς αυτούς.

Με ενδιαφέρει η δομή των συστημάτων υγείας, η διοίκηση μονάδων υγείας και ο σχεδιασμός υπηρεσιών φαρμακευτικής.
Είμαι μέλος της UK Clinical Pharmacy Association.

Αρθρογραφία

Σχετικά με τον Χρήστο Καλτσά

Είμαι πτυχιούχος του τμήματος Φαρμακευτικής του ΕΚΠΑ.Πρώην μέλος του φαρμακευτικού συλλόγου Φθιώτιδας, νυν μέλος του φαρμακευτικού συλλόγου Αττικής.

Έχω εργαστεί ως υπεύθυνος φαρμακοποιός σε φαρμακείο το 2009 και από το 2009 ως και το 2020 διατηρούσα και λειτουργούσα φαρμακείο στο νομό Φθιώτιδας. Από το 2020 λειτουργώ φαρμακείο στο Περιστέρι. Με ενδιαφέρει η φαρμακευτική φροντίδα ως παρεχόμενη υπηρεσία, η επικοινωνία της υγείας, η εκπαίδευση των ασθενών και η διαλειτουργικότητα στα συστήματα υγείας.

Αρθρογραφία

Σχετικά με την Πολυξένη Τζένη Στεργίου

Είμαι πτυχιούχος Φαρμακευτικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και κάτοχος του μεταπτυχιακού διπλώματος Κλινικής Φαρμακευτικής του Keele University. Έχω εξειδικευτεί στην Ογκολογία και εργάζομαι ως Κλινική Φαρμακοποιός στο ογκολογικό νοσοκομείο The Christie NHS Foundation Trust στο Manchester. Είμαι μέλος της Royal Pharmaceutical Society και της British Oncology Pharmacy Association.

Αρθρογραφία

Σχετικά με τη Μερόπη Μαστροπέτρου

Αποφοίτησα από τη Φαρμακευτική σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών το 2016 και εργάστηκα για δυο χρόνια ως κοινοτική φαρμακοποιός στo φαρμακείο Κ. Κακονίκος στην Αθήνα. Το 2018 ξεκίνησα το MSc in Clinical Pharmacy, International Practice and Policy στο University College London. Τα τελευταία τρία χρόνια δουλεύω ως κλινική φαρμακοποιός στο πρωτοβάθμιο σύστημα υγείας της Αγγλίας (General Practice, Primary Care Network), αναπτύσσοντας ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην πολυφαρμακία, την πρωτογενή πρόληψη και τη διαχείριση χρόνιων ασθενειών. Έχω ολοκληρώσει το 18-μηνο Primary care pharmacy education pathway του Centre for Pharmacy Postgraduate Education. Αυτή την περίοδο δουλεύω προς την απόκτηση διπλώματος συνταγογράφησης μέσω του PGCert Independent Prescribing for Pharmacists από το Πανεπιστήμιο του Reading, με έμφαση στον Σακχαρώδη Διαβήτη Τύπου ΙΙ.