Η καμπάνια All Trials για την δημοσίευση όλων των αποτελεσμάτων των κλινικών δοκιμών (και όχι μόνο των «ευνοϊκών»)

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Ήρθε η στιγμή να αρχίσουν να δημοσιεύονται όλα τα αποτελέσματα από τις κλινικές μελέτες. Από την δημοσίευση όλων των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών θα επωφεληθούν οι ασθενείς, οι ερευνητές, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί και οι ρυθμιστικές αρχές σε όλο τον κόσμο. Όπου και αν βρίσκεστε, παρακαλούμε, υπογράψτε το παρακάτω ψήφισμα:

Υπάρχουν χιλιάδες κλινικές μελέτες των οποίων τα αποτελέσματα δεν έχουν γίνει γνωστά, πολλές από τις οποίες δεν έχουν καν καταγραφεί από τις ειδικές αρχές.

Οι πληροφορίες για το τι έγινε και τι βρέθηκε σε αυτές τις μελέτες μπορεί να χαθούν μια για πάντα για τους γιατρούς και τους ερευνητές, πράγμα που θα οδηγήσει σε λανθασμένες θεραπευτικές αποφάσεις, χαμένες ευκαιρίες για την βελτίωση της Ιατρικής και στην άνευ λόγου επανάληψη μελετών.

Όλες οι κλινικές μελέτες που έγιναν στο παρελθόν αλλά και αυτές που γίνονται τώρα πρέπει να καταγραφούν από τις ειδικές αρχές και να γνωστοποιηθούν πλήρως οι ερευνητικές μέθοδοι που χρησιμοποιήθηκαν και τα αποτελέσματα που είχαν.

Καλούμε όλες τις κυβερνήσεις, τις ρυθμιστικές και ερευνητικές αρχές να λάβουν τα κατάλληλα μέτρα για την επίτευξη αυτού του σκοπού.»

Το παραπάνω κείμενο προέρχεται από τον ιστότοπο AllTrials.net, όπου μπορεί κανείς, αν θέλει φυσικά, να το υπογράψει. Το AllTrials.net αποτελεί τη διαδικτυακή βάση της ομώνυμης καμπάνιας που έχει σαν σκοπό τη δημοσίευση του συνόλου των αποτελεσμάτων των κλινικών μελετών και όχι μόνο αυτών που δείχνουν θετικά αποτελέσματα για φάρμακα και θεραπείες. Στο παρακάτω βίντεο, ένας από τους συνιδρυτές του All Trials, ο Ben Goldacre, εξηγεί γιατί αυτό που περιγράφει το παραπάνω ψήφισμα είναι τόσο σημαντικό.

Μοιραστείτε τη γνώση!