Προγράμματα εξειδίκευσης στην Κλινική Φαρμακευτική/ Φαρμακοθεραπεία

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Η έννοια της Φαρμακευτικής Φροντίδας αναφέρεται συχνά στις αναρτήσεις μας και έχει επεξηγηθεί αναλυτικά σε προηγούμενα άρθρα (εδώ και εδώ). Είναι η νοοτροπία πάνω στην οποία αναπτύσσεται όλη η δραστηριότητα του κλινικού φαρμακοποιού και αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο αυτής της ειδικότητας. Το ερώτημα αυτή τη φορά είναι: Διδάσκεται; Και αν ναι, πού;

Η παροχή Φαρμακευτικής Φροντίδας, δηλαδή η συμβολή του φαρμακοποιού στη φροντίδα των ασθενών με σκοπό τη βελτιστοποίηση της χρήσης των φαρμάκων και των αποτελεσμάτων στην υγεία¹, προϋποθέτει την εκπαίδευσή του προς μια κατεύθυνση «ασθενοκεντρική»· ένα είδος εκπαίδευσης που θα προσφέρει τις απαραίτητες γνώσεις επί των φαρμάκων και θα μετατοπίσει το επίκεντρο της προσοχής από τη χημεία τους στο κλινικό τους αποτέλεσμα στον ασθενή και το όφελος του τελευταίου από τη θεραπευτική παρέμβαση.

Προς αυτή την κατεύθυνση, λοιπόν, υπάρχουν πολλά προγράμματα μεταπτυχιακών σπουδών, τα οποία μπορεί να παρακολουθήσει όποιος φαρμακοποιός – τελειόφοιτος, αλλά και εργαζόμενος – μπορεί και έχει τη διάθεση. Έναν ενδεικτικό κατάλογο μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακευτικής Πρακτικής, ο οποίος περιλαμβάνει Μεταπτυχιακά Προγράμματα από διάφορα Πανεπιστήμια της Ευρώπης, τα οποία εδώ και πολλά χρόνια προσφέρουν εξειδίκευση σε αυτόν τον τομέα της Φαρμακευτικής. Αρκετά από αυτά δε, δίνουν τη δυνατότητα της εξ αποστάσεως μάθησης με την πρακτική άσκηση να γίνεται καθημερινά στο χώρο εργασίας.

Ιδού η Ρόδος, λοιπόν, για όσους θα ήθελαν να φροντίσουν ακόμα καλύτερα τους ασθενείς τους και να συνδράμουν με την εξειδικευμένη γνώση και πρακτική τους στην αναβάθμιση του επαγγέλματος του φαρμακοποιού.

(Ο κατάλογος είναι ενδεικτικός. Η ΕΕΦΠ θα ανανεώνει το περιεχόμενο, προσθέτοντας προγράμματα και από άλλες χώρες.)

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1. Samuel S. Allemann, J. W. Foppe van Mil, Lea Botermann, Karin Berger, Nina Griese, Kurt E. Hersberger, Pharmaceutical Care: the PCNE definition 2013, Int J Clin Pharm. 2014 Jun;36(3):544-55.

Μοιραστείτε τη γνώση!