Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής γράφει στον κ. Juncker (κι εκείνος απαντά)

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Στις 10 Σεπτεμβρίου, ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, παρουσίασε τη νέα σύνθεση του θεσμικού οργάνου, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στις 22 Οκτωβρίου¹ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη νεοσύστατη επιτροπή, το χαρτοφυλάκιο της Υγείας έχει ανατεθεί στο Λιθουανό Vytenis Andriukaitis, ιατρό και πρώην Υπουργό Υγείας της χώρας του. Η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση καλωσορίστηκε από οργανώσεις υγειονομικών και ασθενών, καθώς θεωρείται ότι έχει το επιστημονικό υπόβαθρο για να διαχειριστεί τα θέματα υγείας που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ’ όλα αυτά, μαζί με την ανακοίνωση των προσώπων στη νέα Επιτροπή, ο κος Juncker ανακοίνωσε και τη μεταφορά της ατζέντας των φαρμάκων και της ιατρικής τεχνολογίας από τον Επίτροπο Υγείας στην Επίτροπο Βιομηχανίας και Εσωτερικής Αγοράς, αποδυναμώνοντας έτσι αρκετά τη θέση του Dr Andriukaitis. Η κίνηση αυτή θεωρείται ως ένα βήμα προς τα πίσω, καθώς μόλις το 2009, ο τότε πρόεδρος Jose Manuel Barroso, είχε κάνει ακριβώς το αντίθετο, αναθέτοντας το εν λόγω χαρτοφυλάκιο στον Επίτροπο Υγείας, πράγμα που χαρακτηρίστηκε καινοτόμο και απαραίτητο για την καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων της δημόσιας υγείας.

Υγειονομικές οργανώσεις, όπως η European Association of Hospital Pharmacists, αλλά και σύνδεσμοι ασθενών, έχουν εκφράσει ήδη την αντίρρησή τους στην απόφαση του νέου Προέδρου, στέλνοντας ανοιχτές επιστολές. Στο ίδιο πνεύμα, η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής, η οποία απαρτίζεται από νέους φαρμακoποιούς με όραμα την αναβάθμιση της φαρμακευτικής επιστήμης στη χώρα μας, ζητεί από τον κο Juncker την αναθεώρηση της απόφασής του, καθώς θα μπορούσαν να προκύψουν ζητήματα αδιαφάνειας και ασύμμετρης πληροφόρησης των ασθενών. Το κείμενο της επιστολής, την οποία υπογράφουν οι Βασίλειος Μπιρλιράκης, Παρασκευή Τσικρίκα, Ανδρέας Βίτσος, Διαμαντής Κλημεντίδης, Ελευθέριος Μαρίνος, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Περαντζάκης, Γεωργία Τσάτσου και Σταυρούλα Χαρίση, παρατίθεται στη συνέχεια στα Ελληνικά:

Στις 6 Οκτωβρίου, ο κ. Juncker έστειλε απαντητική επιστολή στην Εταιρεία,  διά μέσου του επικεφαλής της Transition Team της Επιτροπής, κ. Martin Selmayr, διαβεβαιώνοντας ότι τα θέματα που αφορούν στα φάρμακα θα εξετάζονται από κοινού με συνεννόηση των δυο Επιτρόπων και ότι η δημόσια υγεία θα είναι εξίσου σημαντική με τις πολιτικές της εσωτερικής αγοράς. Εξηγεί επίσης ότι η λογική πίσω από την απόφαση είναι η προώθηση μιας δικαιότερης αγοράς με ενδυνάμωση της βιομηχανικής βάσης της, πράγμα που είχε ανακοινώσει ο ίδιος ως προτεραιότητά του νωρίτερα μες το καλοκαίρι. Ωστόσο, στην απάντησή του δεν υπάρχει ένδειξη διαχωρισμού των φαρμάκων ως ειδικών προϊόντων που δε θα πρέπει να υπόκεινται σε όρους απλού εμπορικού ανταγωνισμού, γεγονός που δεν αίρει την επιφυλακτικότητα που εξέφρασε στην αρχική της επιστολή η ΕΕΦΠ. Απομένει να δούμε πώς η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή, αν λάβει έγκριση από το Κοινοβούλιο, θα εφαρμόσει αυτή την πολιτική, χρησιμοποιώντας την ιατρική τεχνολογία και τα φάρμακα ως μέσο οικονομικής ανάπτυξης χωρίς να επηρεαστεί η δημόσια υγεία.

Ολόκληρη η επιστολή του κ. Juncker παρατίθεται παρακάτω στα Αγγλικά:

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

1. http://www.huffingtonpost.co.uk/european-parliament-web-team/european-commission_b_5859724.html

Μοιραστείτε τη γνώση!