Ελεύθερη πρόσβαση στη λίστα των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων από τον ΕΜΑ

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Σε μία πολύ σημαντική κίνηση, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (European Medicines Agency, EMA) ανακοίνωσε πριν από λίγες ημέρες ότι απελευθερώνει την πρόσβαση όλων των πολιτών στη λίστα των πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών των φαρμάκων που έχουν άδεια κυκλοφορίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είτε έχουν εγκριθεί κεντρικά είτε έχουν λάβει έγκριση από τους αντίστοιχους εθνικούς οργανισμούς. Παρότι υπήρχε πρόσβαση σε αντίστοιχη λίστα από το 2012, αυτή περιείχε μόνο τα φάρμακα που είχαν λάβει κεντρική έγκριση.  Οι πιθανολογούμενες ανεπιθύμητες ενέργειες είναι αυτές που δεν έχουν επιβεβαιωθεί από τις κλινικές δοκιμές κατά την κυκλοφορία του προϊόντος αλλά αναφέρονται από ασθενείς, επαγγελματίες υγείας ή την βιομηχανία μέσω της Φαρμακοεπαγρύπνησης. Ο οργανισμός ενθαρρύνει όλους τους εμπλεκόμενους, είτε είναι ασθενείς είτε είναι επαγγελματίες υγείας, να αναφέρουν όλες τις ανεπιθύμητες ενέργειες των φαρμάκων μέσω της πύλης που έχει δημιουργηθεί για το σκοπό αυτό, παραθέτοντας λεπτομερείς οδηγίες.

Για την πρόσβαση στη λίστα πιθανολογούμενων ανεπιθύμητων ενεργειών του ΕΜΑ στα Ελληνικά, κάντε κλικ εδώ. Ολόκληρο το δελτίο τύπου του ΕΜΑ στα Αγγλικά είναι προσβάσιμο εδώ. Τέλος, παρατίθεται το φυλλάδιο για τους ασθενείς, επίσης στα Ελληνικά.

Μοιραστείτε τη γνώση!