Είναι τα Εμβόλια Τοξικά; Μέρος 1ο, Φορμαλδεΰδη

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν την φορμαλδεΰδη ως ταριχευτικό μέσο, κάτι που μάλλον αρκεί για να της προσδώσει άσχημο όνομα. Αυτό που πολύς κόσμος όμως δυσκολεύεται να καταλάβει είναι ότι καμία ουσία δεν είναι τοξική εκ φύσεως· αυτό που την κάνει τοξική είναι η δόση της.

Παράκελσος, 1493-1541: «Η δόση κάνει το δηλητήριο»

Στην περίπτωση της φορμαλδεΰδης, λίγοι γνωρίζουν ότι η ουσία αυτή αποτελεί φυσικό συστατικό πολλών τροφίμων (ένα αχλάδι περιέχει 8-13mg φορμαλδεΰδης, που αντιστοιχεί σε 300 έως 500 εμβόλια!) όπως επίσης και απαραίτητο στοιχείο της κυτταρικής λειτουργίας, καθώς ο οργανισμός χρησιμοποιεί την φορμαλδεΰδη κατά την απομεθυλίωση του DNA και τον σχηματισμό των αμινοξέων. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι ανά πάσα στιγμή κυκλοφορεί στο αίμα μας ποσότητα φορμαλδεΰδης ίση με 2.74 +/- 0.14 mg/L αίματος. Αυτό μεταφράζεται σε ποσότητα 15.1-16.7 mg για τον μέσο ενήλικο άνδρα, 13.0-14.4 mg για την μέση ενήλικη γυναίκα και 1.1-1.2 mg για το μέσο βρέφος ηλικίας 2 μηνών. Καθώς η φορμαλδεΰδη έχει χρόνο ημίσειας ζωής μόλις 1,5 λεπτού, αυτό σημαίνει ότι στον οργανισμό παράγεται συνεχώς και αδιάκοπα ποσότητα ίση με 50 mg ημερησίως.

Τι ρόλο έχει η φορμαλδεΰδη στα εμβόλια; Καταρχάς πρέπει να διευκρινίσουμε ότι δεν αποτελεί συστατικό του τελικού προϊόντος, αλλά χρησιμοποιείται κατά τη διαδικασία παραγωγής, είτε για να σκοτώσει τους ιούς είτε για να απενεργοποιήσει τις τοξίνες. Στη συνέχεια αφαιρείται με τη μέθοδο της αραίωσης.

Πόση περιέχεται τελικά στα εμβόλια; Ίχνη. Τα εμβόλια περιέχουν από 0,005 mg έως 0,02 mg φορμαλδεϋδης ανά δόση. Μάλιστα, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι περιέχεται στα εμβόλια η ανώτερη ποσότητα των 0,02 mg, αυτή δεν αρκεί για να μεταβάλλει ουσιαστικά την ποσότητα που κυκλοφορεί στο αίμα ενός μωρού 2 μηνών, πολύ απλά γιατί η ποσότητα αυτή είναι ήδη 50 έως 70 φορές μεγαλύτερη! Στην πράξη, αυτό σημαίνει ότι η ποσότητα φορμαλδεϋδης που εισέρχεται στο σώμα με ένα εμβόλιο είναι τόσο μικρή, που ο οργανισμός ενός μωρού 2 μηνών ούτε καν το αντιλαμβάνεται.

Πηγές

ATSDR – Toxicological Profile: Formaldehyde. (2020). Retrieved 11 September 2020, from https://www.atsdr.cdc.gov/ToxProfiles/tp.asp?id=220&tid=39

Offit, P., & Jew, R. (2003). Addressing Parents’ Concerns: Do Vaccines Contain Harmful Preservatives, Adjuvants, Additives, or Residuals?. Pediatrics112(6), 1394-1397. doi: 10.1542/peds.112.6.1394

Vaccine Ingredients | Vaccines. (2020). Retrieved 11 September 2020, from https://www.vaccines.gov/basics/vaccine_ingredients

What Goes Into a Vaccine? | PublicHealth.org. (2020). Retrieved 11 September 2020, from https://www.publichealth.org/public-awareness/understanding-vaccines/goes-vaccine/

Μοιραστείτε τη γνώση!