[Βίντεο] Τι Είναι τo Vaccine Safety Net του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας;

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Ζούμε στην εποχή των fake news κι αυτό δεν είναι υπερβολή. Μπορεί η ραγδαία διάδοση του Internet και των κοινωνικών δικτύων να αποτιμάται συνολικά (μάλλον) θετικά, ταυτόχρονα όμως επιτρέπει τη διασπορά της παραπληροφόρησης και των ψευδών ειδήσεων ταχύτερα και βαθύτερα όσο ποτέ άλλοτε. Χαρακτηριστικό είναι το εύρημα μελέτης που δημοσιεύθηκε πρόσφατα στο Scienceη οποία δείχνει με ιδιαίτερα παραστατικό τρόπο ότι οι ψευδείς ειδήσεις όχι μόνο διαδίδονται ταχύτερα από τις αληθινές, αλλά παραμένουν στην «κυκλοφορία» για περισσότερο χρόνο, ακόμα και μετά την κατάρριψή τους:

Όσοι μας διαβάζουν τακτικά, γνωρίζουν ότι στον Κλινικό Φαρμακοποιό έχουμε πάρει θέση από την αρχή υπέρ των κανόνων της επιστήμης και της αυστηρής τεκμηρίωσης. Ειδικά σε ό,τι αφορά τα εμβόλια, αναπτύξαμε τα τελευταία χρόνια εκτεταμένη αρθρογραφία αλλά και δραστηριότητα στα social media.

Τι γίνεται όμως σε διεθνές επίπεδο;

Αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δημιούργησε το Vaccine Safety Net ή VSN.

To VSN είναι ένα διεθνές δίκτυο 101 ιστοσελίδων σε 36 γλώσσες από 43 χώρες. Οι ιστοσελίδες αξιολογούνται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για να εξασφαλιστεί ότι παρέχουν αξιόπιστες πληροφορίες για την ασφάλεια των εμβολίων. Τα μέλη απαιτείται να πληρούν υψηλές προδιαγραφές ως προς την αξιοπιστία, το περιεχόμενο, την προσβασιμότητα και τον σχεδιασμό. Ο Κλινικός Φαρμακοποιός είναι μέλος του δικτύου από τον Ιούλιο του 2017. Αποτελεί την πρώτη (και μοναδική, προς το παρόν) ελληνική ιστοσελίδα που συμμετέχει στο δίκτυο.

Γνωρίστε το VSN μέσα από ένα σύντομο βίντεο (με ελληνικούς υπότιτλους), που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της συνάντησης των μελών του δικτύου τον Ιούνιο του 2018 στο Annecy της Γαλλίας.

YouTube player

Τελευταία ενημέρωση: 13/5/2022

Μοιραστείτε τη γνώση!