Η μάχη των ενδιάμεσων δεικτών. Χαμηλότερο σημαίνει πάντα καλύτερο;
X

Ένα blog για τα φάρμακα, τις κλινικές πρακτικές και την επιστήμη!

Η μάχη των ενδιάμεσων δεικτών. Χαμηλότερο σημαίνει πάντα καλύτερο;
Διαμαντής Κλημεντίδης / Τρίτη, 25 Φεβρουαρίου 2014 / Κατηγορίες: Γενική Θεματολογία

Η μάχη των ενδιάμεσων δεικτών. Χαμηλότερο σημαίνει πάντα καλύτερο;


Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με το σύμβολο . Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.

Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.

Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Στο Bohemian Polypharmacy, ένα από τα ωραιότερα παραδείγματα της δουλειάς του  James McCormack, βιοχημικού, φαρμακοποιού, Καθηγητή Φαρμακευτικών Επιστημών  στο Πανεπιστήμιο της British Columbia και συνιδρυτή του εκπληκτικού blog Therapeutics Education Collaboration, πήραμε μια καλή ιδέα για τον τρόπο με τον οποίο ένα βίντεο λίγων λεπτών μπορεί  να μεταφέρει  μερικά από τα σημαντικότερα προβλήματα της σύγχρονης ιατρικής πρακτικής. Με το βίντεο που παραθέτουμε πιο κάτω,  ο ίδιος άνθρωπος καταπιάνεται με το πρόβλημα της υπερδιάγνωσης που μαστίζει τη σύγχρονη ιατρική και ιδιαίτερα το κυνήγι των λεγόμενων "ενδιάμεσων αποτελεσμάτων" (surrogate endpoints or outcomes), όπως είναι η χοληστερόλη, τα τριγλυκερίδια, το σάκχαρο του αίματος.  Μπορεί κανείς να γράψει ολόκληρη σειρά άρθρων σχετικά (για την ακρίβεια, κάποιος ήδη έγραψε και μια που το συζητάμε, αξίζει να αφιερώσετε όσο χρόνο απαιτείται για να διαβάσετε όλη τη σειρά!), αλλά ο εν λόγω καθηγητής έχει το ταλέντο να μας το παρουσιάζει με έναν εξαιρετικά γλαφυρό τρόπο. Σύμφωνοι, χρειάζεται καλή εξοικείωση με την Αγγλική γλώσσα, αλλά το αποτέλεσμα, κατά τη γνώμη μου, είναι εκπληκτικό.

Credits στον Νίκο Παπαχρήστου που το αλίευσε.

Εκτύπωση
Αξιολογήστε το άρθρο:
5.0
869

Παρακαλούμε να κάνετε login ή να εγγραφείτε για να σχολιάσετε.