Ένταλμα σύλληψης Γερμανού αντιεμβολιαστή: η διαμάχη του ιού της ιλαράς

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Πηγή: www.spiegel.de, με συμπληρωματικά στοιχεία από παλιότερα ρεπορτάζ των Spiegel και BBC.

Σε μία περίεργη διαμάχη γύρω από την ύπαρξη του ιού της ιλαράς, ένα τοπικό δικαστήριο της Μπόντενζέε εξέδωσε ένταλμα σύλληψης εναντίον ενός οπαδού του αντιεμβολιαστικού κινήματος, του βιολόγου Stefan Lank, εξαναγκάζοντάς τον είτε να κάνει δήλωση αποδοχής της οφειλής του, είτε να καταθέσει άμεσα 100.000 ευρώ.

Το ποσό αυτό είχε υποσχεθεί ο Lanka το 2011 μέσω της ιστοσελίδας του, σε όποιον προσκόμιζε αποδείξεις βάσει επιστημονικών δημοσιεύσεων για την ύπαρξη του ιού της ιλαράς και το μέγεθός του. Στην πρόκλησή του ανταποκρίθηκε ο Dr. David Barden, Γερμανός γιατρός από το Saarland, ο οποίος του έστειλε ένα πακέτο μελετών που αποδεικνύουν την ύπαρξη και τα φυσικά χαρακτηριστικά του ιού και απαίτησε να πληρωθεί, όμως ο Lanka, που υποστηρίζει ότι η «ιλαρά είναι μια ψυχοσωματική ασθένεια η οποία εκδηλώνεται μετά από τραυματικούς αποχωρισμούς»(…), αρνήθηκε.

Φωτογραφία από ηλεκτρονικό μικροσκόπιο του ιού της ιλαράς. Πηγή: CDC

O Barden κατέφυγε στη δικαιοσύνη με αποτέλεσμα να δικαιωθεί από το περιφερειακό δικαστήριο του Ravensburg τον περασμένο Μάρτιο, το οποίο διέταξε τον Lanka να πληρώσει το στοίχημα. Ο τελευταίος κατέθεσε έφεση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η περυσινή περίοδος ήταν μια από τις χειρότερες για την Γερμανική πρωτεύουσσα, με 782 περιστατικά ιλαράς να καταγράφονται μεταξύ Οκτωβρίου και Μαρτίου αλλά και τον θάνατο ενός βρέφους 18 μηνών από τη νόσο τον περασμένο Φεβρουάριο.

Το εν λόγω ένταλμα σύλληψης εκδόθηκε στις 21 Σεπτεμβρίου.

(σ.σ. ο Lanka είναι γνωστή περίπτωση «ψεκασμένου» αρνητή της επιστήμης, όπως μαρτυρά η παρουσία του σε πλειάδα ανυπόληπτων ιστότοπων αντιεπιστημονικής ρητορείας. Φαίνεται μάλιστα ότι ο αρνητισμός του ασκεί ιδιαίτερη γοητεία, αν λάβουμε υπόψη μας ότι τη δεκαετία του ’90 αρθρογραφούσε εναντίον της ύπαρξης του ιού HIV).

Ενημέρωση (20/1/2017): Ο Lanka άσκησε έφεση και την κέρδισε (!). Για την ακρίβεια, το δικαστήριο δέχθηκε μεν ότι o Barden προσκόμισε επαρκή αποδεικτικά στοιχεία, όμως αναγνώρισε στον Lanka το δικαίωμα να μην τα δεχθεί βάσει των δικών του, προσωπικών κριτηρίων (σ.σ. είχε ζητήσει την απόδειξη εντός ενός και μοναδικού άρθρου, ενώ ο Barden προσκόμισε έξι).

Ημερομηνία τελευταίας αναθεώρησης: 4/7/2017    

Μοιραστείτε τη γνώση!

,