[Κριτική βιβλίου] Επιστήμη και Μύθοι για τη Διατροφή και την Άσκηση

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Θα μπορούσε να πει κάποιος ότι, στις μέρες μας, η ποιότητα της διαθέσιμης πληροφορίας για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων είναι αντιστρόφως ανάλογη του τετραγώνου της ποσότητας. Φυσικά, όποιος πει κάτι τέτοιο κινδυνεύει να κατηγορηθεί ως “nerd”, “geek”, «φυτό», «σπασικλάκι» και άλλα παρόμοια και sexy υποκοριστικά, το μόνο σίγουρο όμως είναι πως δεν μπορεί να κατηγορηθεί ως υπερβολικός.

Ένα από τα γνωστικά αντικείμενα που συγκεντρώνουν μεγάλο (αν όχι τον μεγαλύτερο) βαθμό «πληροφοριακής σαβούρας», είναι αυτό της γυμναστικής και της διατροφής και ιδίως αυτής που σχετίζεται με στόχους που πηγάζουν από την άθληση, ήτοι την απώλεια λίπους και την αύξηση της μυικής μάζας. Βομβαρδιζόμαστε με συμβουλές από παντού, είτε τις αναζητούμε είτε όχι: από τις πρωινές και μεσημεριανές εκπομπές της τηλεόρασης, τα περιοδικά, τα social media, τους «γκουρού» των γυμναστηρίων, των κομμωτηρίων, των καφενείων. Χειρότερα δε, συχνά φορείς παραπληροφόρησης αποτελούν και επαγγελματίες του χώρου της διατροφής και της άσκησης, ακόμα και γιατροί. Σε αυτή την περίπτωση, η αυθεντία συνήθως καπελώνει τα δεδομένα και πολλές φορές καταλήγουμε να κάνουμε λάθος ασκήσεις στην προπόνησή μας και λάθος επιλογές στη διατροφή μας, μόνο και μόνο επειδή το είπε ο «ειδικός». Το βιβλίο «Επιστήμη και Μύθοι για τη Διατρoφή και την Άσκηση» έρχεται για να αναπληρώσει το κενό που δημιουργεί η ασύμμετρη πληροφόρηση και να βάλει τα πράγματα στη σωστή τους διάσταση.

Η πρώτη μου επαφή με το βιβλίο ήταν πέρυσι το καλοκαίρι, όταν το προμηθεύτηκα στην «άγουρη» μορφή του, απευθείας από τον μεταφραστή, τον διαιτολόγο-διατροφολόγο Ανδρέα Ζουρδό. Αποτελεί την ελληνική μετάφραση του “Knowledge and Nonsense” του Jamie Hale και, με δύο κουβέντες, έχει όλα τα συστατικά που χρειάζονται για να ικανοποιήσουν όποιον έχει υιοθετήσει την επιστημονική μέθοδο ως τρόπο ζωής. Είναι γραμμένο σε σχετικά απλή γλώσσα αλλά χωρίς εκπτώσεις στο τεχνικό κομμάτι, περιέχει έναν ωκεανό παραπομπών τόσο για την τεκμηρίωση των γραφομένων αλλά και ως ερέθισμα για περαιτέρω έρευνα και ασχολείται με το σύνολο σχεδόν των γυμναστηριακών και διατροφικών μύθων. Μπορείτε να διαβάσετε τα περιεχόμενα του βιβλίου, καθώς και τον πρόλογο του μεταφραστή, εδώ: 

Αν γυμνάζεστε και ταυτόχρονα προσέχετε τη διατροφή σας, θα εκπλαγείτε από τον αριθμό των λανθασμένων επιλογών που μπορεί να κάνετε, για πολλές από τις οποίες είμαι σίγουρος πως είστε πεπεισμένοι ότι είναι απόλυτα σωστές. Στο βαθμό που σας ενδιαφέρει να αποκομίζετε τα μέγιστα οφέλη από τις επιλογές σας σε ό,τι κάνετε, τότε στον τομέα της γυμναστικής και της διατροφής, αυτό το βιβλίο αποτελεί μια πολύ στέρεη βάση.

Το “Επιστήμη και Μύθοι για τη Διατροφή και την Άσκηση”  μπορείτε να το προμηθευτείτε απευθείας από τον ιστότοπο του Ανδρέα Ζουρδού, εδώ.

  • O Jamie Hale είναι προπονητής αθλητών, σύμβουλος γυμναστικής και διατροφής, συγγραφέας, ερευνητής. Περισσότερα γι’ αυτόν μπορείτε να διαβάσετε στην ιστοσελίδα του, https://maxcondition.com/
  • Ο Ανδρέας Ζουρδός είναι διαιτολόγος-διατροφολόγος, με ιδιαίτερη αγάπη για την επιστημονική τεκμηρίωση, κάτι που τον κατατάσσει κατά τη γνώμη μου στην κορυφή του είδους του. Το blog του https://metavolismos.com είναι πολύ ενδιαφέρον resource για ασκούμενους και μη.

Μοιραστείτε τη γνώση!