Εκχύλισμα Cranberry Για Την Πρόληψη Και Θεραπεία Των Ουρολοιμώξεων: Τελικά, Δουλεύει ή Όχι;

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Στο newsletter της 28ης Οκτωβρίου κάναμε αναφορά σε μια εργασία1 που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports  του Nature το καλοκαίρι, όπου οι ερευνητές προσπάθησαν να κατανοήσουν τον τρόπο με τον οποίο επιδρούν οι προανθοκυανιδίνες ή PACs (οι κύριες δραστικές ουσίες του εκχυλίσματος cranberry) στην ανάπτυξη των μικροοργανισμών, και συγκεκριμένα της Pseudomonas aeruginosa. Εντούτοις, κατά Οργουελική σύμπτωση, στις 27 Οκτωβρίου δημοσιεύτηκαν στο JAMA2 τα αποτελέσματα μιας τυχαιοποιημένης κλινικής δοκιμής του πανεπιστημίου Yale για την επίδραση ενός συμπληρώματος διατροφής cranberry στην εμφάνιση συμπτωμάτων ουρολοίμωξης σε ηλικιωμένες γυναίκες, η οποία απέτυχε να βρει όφελος έναντι του placebo. Είναι αυτό το τέλος για το cranberry εναντίον των λοιμώξεων του ουροποιητικού;

Τόσο ο χυμός cranberry όσο και τα συμπληρώματα διατροφής με βάση το εκχύλισμά του σε διάφορες μορφές (κάψουλες, δισκία, σκόνη κ.α.), είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς τρόποι μη-φαρμακευτικής αντιμετώπισης των συμπτωμάτων της ουρολοίμωξης, με μεγάλο ποσοστό γυναικών να αναφέρουν ιδιαίτερα θετικές εμπειρίες από τη χρήση τους. Όμως, η φήμη του cranberry δεν είναι μόνο ανεκδοτολογική. Υπάρχει πλούσια βιβλιογραφία πίσω από το ερώτημα του τίτλου, τόσο σε προκλινικό (in vitro, στο εργαστήριο) όσο και σε κλινικό επίπεδο, με τα αποτελέσματα, πάντως, να ακολουθούν ένα μοτίβο που πολύ συχνά συναντάμε στις έρευνες γύρω από τα συμπληρώματα διατροφής: κάποια είναι θετικά, και κάποια αρνητικά.

Σε ό,τι αφορά τον μηχανισμό δράσης, αρχικά είχε υποτεθεί ότι έχει να κάνει με την μεταβολή του pH των ούρων, που τα καθιστά αφιλόξενο περιβάλλον για τα ουροπαθογόνα βακτήρια όπως το Ε. coli. Όμως, η εργασία της Jeanna E. Klinth και των συνεργατών της που δημοσιεύθηκε στο PLOS one το 20123, έδειξε ότι, αφενός είναι ουσιαστικά αδύνατο να μεταβληθεί σημαντικά το pH των ούρων από την κατανάλωση cranberries (απαιτούνται μη-ρεαλιστικά μεγάλες ποσότητες για κάτι τέτοιο) και αφετέρου, τα ουροπαθογόνα διατηρούν την ικανότητα συγκόλλησης στα επιθηλιακά κύτταρα του ουροποιητικού σε όλο το φάσμα τιμών του φυσιολογικού pH των ούρων.

Αντίθετα, εδώ και αρκετό καιρό έχει προταθεί πως ο φημολογούμενος αντιβακτηριδιακός μηχανισμός του εκχυλίσματος cranberry είναι η επίδραση των προανθοκυανιδινών ή PACs στην ικανότητα των P-fimbriae, των κροσσών των ουροπαθογόνων σαν το E. coli, να προσκολλώνται στα επιθηλιακά κύτταρα του ουροποιητικού συστήματος -απαραίτητο βήμα για την πρόκληση λοίμωξης.

(Image: Manu Forero) – Bacterial Fimbriae Designed to Stay with the Flow. Gross L, PLoS Biology Vol. 4/9/2006, e314. doi:10.1371/journal.pbio.0040314

Για παράδειγμα, στην δημοσίευσή τους στο Jounral of Urology το 2007, οι Gupta et al. έδειξαν ότι οι PACs από εκχύλισμα cranberry μείωσαν την «προσκολλητικότητα» του E. coli  σε καλλιεργημένα κολπικά κύτταρα κατά περίπου 90%, και σε αντίστοιχα κύτταρα της ουροδόχου κύστης κατά περίπου 77%4. Οι Maisuria et al., στην προ λίγων ημερών δημοσίευσή τους1, ανακάλυψαν ότι οι PACs, εκτός από την προσκολλητικότητα, διαταράσσουν και το λεγόμενο Quorum Sensing, ένα σύστημα επικοινωνίας μεταξύ των βακτηριακών κυττάρων που τους επιτρέπει να συντονίζουν διάφορες λειτουργίες τους σε επίπεδο αποικίας, αυξάνοντας δραματικά την ικανότητά τους να προκαλούν λοιμώξεις. Στο ενδιάμεσο, σημαντικός αριθμός μελετών, μεταξύ των οποίων και κλινικές δοκιμές σε ανθρώπους, παρείχε υλικό για την παραγωγή εξίσου μεγάλου αριθμού ανασκοπήσεων για το θέμα, αλλά και μιας συστηματικής ανασκόπησης από το Cochrane.

Στην ανασκόπησή του που δημοσιεύθηκε το 20095, ο David Guay του τομέα Πειραματικής και Κλινικής Φαρμακολογίας του πανεπιστημίου της Μινεσότα, κάνει εκτενή αναφορά στα μέχρι τότε διαθέσιμα στοιχεία  για το εκχύλισμα cranberry, καλύπτοντας τα φαρμακοδυναμικά και φαρμακοκινητικά του δεδομένα, αλλά και τα αποτελέσματα αρκετών δοκιμών σε πολλές κατηγορίες ανθρώπων, μεταξύ των οποίων υγιείς γυναίκες με ιστορικό συχνών ουρολοιμώξεων, έγκυες, ηλικωμένοι, άτομα με νευροπαθολογικές νόσους (π.χ., πολλαπλή σκληρυνση), αλλά και παιδιά. Ο συγγραφέας καταλήγει στο ότι δεν υπάρχουν δεδομένα που να υποστηρίζουν τη χρήση του προϊόντος θεραπευτικά, δηλαδή στην αντιμετώπιση  μιας ήδη εγκατεστημένης ουρολοίμωξης. Αντίθετα, υπάρχουν επαρκή και λογικά δεδομένα που υποστηρίζουν την χρήση του προφυλακτικά, για την απότροπή των λοιμώξεων. Όμως, λόγω της απουσίας επαρκών στοιχείων για την προτεινόμενη μορφή και δοσολογία των σκευασμάτων, δεν μπορεί να προταθεί η γενικευμένη χρήση του cranberry για την προστασία από τις ουρολοιμώξεις.

Προσπαθώντας να ποσοτικοποιήσουν την δόση εκχυλίσματος που θα έχει την επιθυμητή δράση, οι Howell et al. δημοσίευσαν τον Απρίλιο του 2010 τα αποτελέσματα μιας διπλά-τυφλής, τυχαιοποημένης, και ελεγχόμενης με placebo πολυκεντρικής δοκιμής, όπου μετρήθηκε η αντι-προσκολλητική δράση δειγμάτων ούρων 32 εθελοντών από 4 χώρες, σε ένα στέλεχος E. coli 6. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι 72mg προανθοκυανιδινών παρέχουν 24ωρη προστασία. Το συγκεκριμένο cut-off point, δηλαδή τα 72mg PACs ημερησίως, χρησιμοποιείται έκτοτε σχεδόν σε όλες τις κλινικές δοκιμές του cranberry, συμπεριλαμβανομένης και αυτής που αναφέρθηκε στην πρώτη παράγραφο.

Το ενδιαφέρον για τα προϊόντα cranberry συντηρήθηκε αμείωτο, και το 2012 δημοσιεύθηκε η πλέον ανανεωμένη έκδοση της συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης του Cochrane για την χρήση του cranberry στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος7. Ενσωματώνοντας τα αποτελέσματα 24 κλινικών δοκιμών με συνολικά 4473 συμμετέχοντες και την γνωστή σπουδή του Cochrane στην αυστηρή τήρηση της μεθοδολογίας, το συμπέρασμα φέρει ιδιαίτερο βάρος: ο χυμός cranberry φαίνεται να είναι αναποτελεσματικός στην πρόληψη των ουρολοιμώξεων, ενώ η μακροχρόνια λήψη του δεν είναι συνήθως εφικτή λόγω της ιδιαίτερης γεύσης του. Σε ό,τι αφορά τα συμπληρώματα διατροφής με βάση το cranberry, πρέπει να υπάρχει σαφής τυποποίηση ώστε να εξασφαλίζεται επάρκεια στο δραστικό τους συστατικό.

Φτάνοντας αισίως στο 2016, λοιπόν, έχουμε ήδη δύο δημοσιεύσεις με αντιφατικά συμπεράσματα. Η μία, in vitro μεν, επιβεβαιώνει και επεκτείνει τον μηχανισμό δράσης των PACs. Η δεύτερη και πλέον πρόσφατη, όμως, αποτελεί ισχυρή αμφισβήτηση της χρησιμότητάς τους στην κλινική πράξη. Μάλιστα, διαβάζοντας κανείς την εργασία των Juthani-Mehta et al., δεν μπορεί παρά να θαυμάσει την αρτιότητά της:

  • χρησιμοποιήθηκε τυποποιημένο σκεύασμα με δοσολογία σε PACs 72mg ημερησίως, παρασκευασμένο από εταιρεία που έχει καταφέρει να λάβει άδεια για health claim για το συγκεκριμένο προϊόν της
  • η δοκιμή ήταν διπλά-τυφλή και ελεγχόμενη με placebo
  • το πλήθος των συμμετεχόντων ήταν ικανοποιητικό (195 άτομα)
  • η δοκιμή αφορούσε ομοιογενή πληθυσμιακή ομάδα με υψηλό ρίσκο εμφάνισης ουρολοιμώξεων (ηλικιωμένες γυναίκες που διαμένουν σε γηροκομεία)
  • η διάρκεια της μελέτης ήταν 12 μήνες
  • τα τελικά σημεία, δηλαδή τα κριτήρια διάγνωσης της ουρολοίμωξης, ήταν καλά καθορισμένα
  • ο τόπος διεξαγωγής της μελέτης εξασφάλιζε αυξημένη συμμόρφωση

Γιατί μπορεί να συμβαίνει αυτό; Ποιος είναι ο χαμένος κρίκος -αν υποτεθεί ότι υπάρχει τέτοιος; Την ίδια απορία φαίνεται ότι είχαν και οι Liska, Kern και Maki πριν από λίγους μήνες, όταν δημοσίευαν την ανασκόπησή τους με τίτλο “Cranberries and Urinary Tract Infections: How Can the Same Evidence Lead to Conflicting Advice?” 8.

Οι συγγραφείς, καταρχάς, σημειώνουν πως, στις μετα-αναλύσεις που γίνονται κατά καιρούς για το θέμα, τα δεδομένα αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο, καταλήγοντας πολλές φορές σε διαφορετικά συμπεράσματα. Επιπλέον, υπάρχει η τάση γενίκευσης των συμπερασμάτων και σε πληθυσμούς με πολύ διαφορετικά χαρακτηριστικά από τους υπό-μελέτη, κάθε φορά. Έτσι, μπορεί η εργασία των Juthani-Mehta να είναι εξαιρετική μεθοδολογικά, πόση εφαρμογή όμως μπορούν να έχουν, για παράδειγμα, τα συμπεράσματά μιας έρευνας που έγινε σε ηλικιωμένες γυναίκες τρόφιμους γηροκομείων, σε υγιείς, σεξουαλικά ενεργές, νέες γυναίκες που παθαίνουν συχνές ουρολοιμώξεις και ψάχνουν τρόπους προφύλαξης πέραν της (κατά)χρησης αντιβιοτικών; Αντίστροφα, αν τα 72mg PACs ήταν αρκετά για την προφύλαξη νέων και υγιών γυναικών, είναι πολύ πιθανό αυτό να μην ισχύει σε ηλικιωμένες γυναίκες με εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Επεκτείνοντας τον παραπάνω προβληματισμό, τίθεται και το θέμα της αξιοπιστίας των χρησιμοποιούμενων προϊόντων. Πέραν των εργασιών που χρησιμοποιούν τιτλοποιημένα σκευάσματα, οι υπόλοιπες δημοσιεύσεις κάνουν απλή αναφορά σε ποσότητα εκχυλίσματος χωρίς άλλα στοιχεία. Μάλιστα, μόλις λίγους μήνες πριν, έκανε την εμφάνισή του στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Obstetrics and Gynecology ένα Research Letter του οποίου ο αποστολέας, ουρολόγος Δρ. Bilal Chughtai, του τμήματος Ουρολογίας του πανεπιστημίου Cornell της Νέας Υόρκης, ανέφερε ότι μετά από έλεγχο 7 εμπορικών σκευασμάτων cranberry, τα 4 ήταν απολύτως αρνητικά ως προς την αντι-προσκολλητική επίδραση σε στελέχη E. coli, παρά τους ισχυρισμούς της ετικέτας τους, με περιεκτικότητα σε PACs μόλις 0,5-4mg ανά γραμμάριο προϊόντος. Ταυτόχρονα, το ένα από αυτά εμφάνιζε πολύ ισχυρή αντι-προσκολλητική δράση, με τα επίπεδα PACs να εκτοξεύονται στα 175mg/g, υπερδιπλάσια ποσότητα από το cut-off point των 72mg που προαναφέρθηκε9.

ΤΟ ΔΙΑ ΤΑΥΤΑ

Συνοψίζοντας τα παραπάνω, αν κάποιος με ρωτούσε ποιο συμπλήρωμα cranberry θα πρότεινα, για την απάντησή μου θα λάμβανα υπόψη τα εξής κριτήρια:

  • Την τυποποίηση: Ο κατασκευαστής ιδανικά πρέπει να αναφέρει ελάχιστη περιεκτικότητα σε προανθοκυανιδίνες.
  • Την περιεκτικότητα: Δεν έχουν όλα τα εκχυλίσματα την ίδια συμπύκνωση. Κυμαίνονται από 1:8 έως 1:50, εκφράζοντας την ποσότητα φρέσκου καρπού που χρησιμοποιείται για να προκύψει ένα γραμμάριο εκχυλίσματος.
  • Τη συνολική ποσότητα: Ένα σκεύασμα με 150mg εκχυλίσματος 50:1 έχει μικρότερη ποσότητα δραστικής ουσίας από 1300mg εκχυλίσματος 8:1, παρότι είναι πάνω από 6 φορές πιο συμπυκνωμένο, αν υποθέσουμε βέβαια ότι η τυποποίηση σε PACs είναι η ίδια και για τα δύο σκευάσματα.
  • Την ύπαρξη ανεξάρτητης εργαστηριακής ανάλυσης: Γιατί, καλή η καταναλωτική πίστη και η εμπιστοσύνη στο brand, αλλά οι αριθμοί δεν λένε ποτέ ψέματα.
  • Την τιμή: Ή, καλύτερα, την σχέση απόδοσης/τιμή.

Προχωρώντας ένα βήμα παραπέρα, στον παρακάτω πίνακα συγκέντρωσα μια λίστα με προτεινόμενα συμπληρώματα διατροφής, με βάση τα παραπάνω κριτήρια. Για τον καθορισμό της σχέσης απόδοση/τιμή, θεώρησα ως μονάδα μέτρησης τα 72mg PACs. Για όσους κατασκευαστές αναφέρουν εύρος τιτλοποίησης, έλαβα υπόψη μου την ελάχιστη τιμή (π.χ., αν κάποιος αναφέρει περιεκτικότητα 0,5%-1%, η σχέση υπολογίστηκε με το 0,5%). Όπου δεν αναφέρεται καμία τιτλοποίηση, η περιεκτικότητα σε PACs είναι υποθετική, με βάση την μέση περιεκτικότητα των φρέσκων καρπών σε προανθοκυανιδίνες που κυμαίνεται μεταξύ 133-367 mg/100grΑναγράφονται η θεωρητική ελάχιστη και η θεωρητική μέγιστη περιεκτικότητα, όμως η πραγματική τιμή μπορεί να διαφέρει δραματικά, είτε προς τα κάτω είτε προς τα πάνω.  Μέχρι τη στιγμή της δημοσίευσης τους άρθρου, το προσωπικό μου σημείο αναφοράς ως προς τις εργαστηριακές αναλύσεις, το Labdoor, δεν είχε δημοσιεύσει αποτελέσματα δοκιμών σε προϊόντα cranberry. Η πρόθεσή μου είναι να ενημερώσω τον πίνακα όταν αυτά τα αποτελέσματα γίνουν διαθέσιμα.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ

ΣκεύασμαΤιτλοδότηση σε PACsΣυμπύκνωσηΠοσότητα εκχυλίσματος/δόση (mg)PACs/δόση (mg)Ανεξάρτητη ανάλυσηΚόστος ανά 72mg PACs
       
Unipharma Cranfix, 60 CapsΝΑΙ36ΟΧΙ0,5 
Lamberts Cranberry Complex Powder, 100grΝΑΙ25:1247075OXI0,96 
Lamberts Cranberry, 60 TabletsΝΑΙ25:175022,5ΟΧΙ0,91 
Solgar Natural Cranberry with Vitamin C, 60 Caps  OXI50:1400ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 27-73,4)ΟΧΙ0,45 
HealthAid Cranberry 5000mg – 60 Vegan TabletsΟΧΙ25:1200ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 7-18)ΟΧΙ1,37 
TERRANOVA FRESH FREEZE DRIED CRANBERRY 300mg 50 CAPSΝΑΙ, 0,75-1,5%3002,25-4,5ΟΧΙ8,32 €
Nature’s Plus, Ultra Cranberry 1000, 60 TabletsΟΧΙ45:1 (?)1000ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 60-165)ΟΧΙ0,42 €
Nature’s Bounty, Cranberry, With Vitamin C, 250 Rapid Release SoftgelsOXI50:184ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 5,5-15,5)ΟΧΙ0,97 €
Now Foods, Cranberry, Standardized, 90 Veggie CapsΝΑΙ, 3%33310ΟΧΙ0,84 €
Natural Factors, CranRich, Super Strength Cranberry Concentrate, 500 mg, 180 CapsulesΟΧΙ36:1500ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 24-66)ΟΧΙ0,32 €
Jarrow Formulas, Cran Clearance, 100 CapsulesOXI25:1650ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 21,560)ΟΧΙ0,34 €
Nutracraft Cranberry Concentrate, 300mg, x100 CapsΟΧΙ50:1300ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 20-56)ΟΧΙ0,72 €
SUPERFOODS Cranberry 5000™ΟΧΙ36:1139ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 6,6-18,3)ΟΧΙ2,55 
ESI Cranberry CystΝΑΙ, 30%66,7520OXI1,08 
WALMARK URINAL AKUTNAI, 30%9036OXI1,95 €
CRANBERRY EXTRACT TABLETS 400MG, x270OXI36:1400ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 19-53)OXI0,2 
Nocist Intensive, 7 sachetsΝΑΙ, 15%+30%22545ΟΧΙ3,66 €
Power Health Cranberry Juice 4500mg 30TABΟΧΙ25:1180ΑΓΝΩΣΤΟ (θεωρητικά: 6-17)ΟΧΙ4,4 €
Power Health  Cranberry 20 αναβράζοντα δισκίαNAI, 7,2%50036OXI1,1 €
Life Extension, Cran-Max, Cranberry Whole Fruit Concentrate, 500 mg, 60 Veggie CapsNAI, 7,2%50036ΟΧΙ0,4 €
Wakunaga – Kyolic, Kyo-Dophilus, Probiotics, Plus Cranberry Extract, 60 CapsulesNAI, 7,2%34:150036OXI0,44 €
Natrol, Cranberry, Fast Dissolve, 250 mg, 120 TabletsNAI, 7,2%1259ΟΧΙ0,48 €
Schiff, Cranberry Extract, 90 SoftgelsNAI, 7,2%25018ΟΧΙ0,47 €
NATURACTIVE Urisanol 30 CapsΝΑΙ10036ΟΧΙ0,73 €
Quest Cranbiotix 30 κάψουλεςΝΑΙ24072ΟΧΙ0,4 €
Cysticlean 240mg PAC 60 CapsulesΝΑΙ240ΟΧΙ0,32 €

Σημειώσεις

(ενημερώθηκαν στις 10/12/2016):

  • Η λίστα είναι ενδεικτική και σε καμία περίπτωση εξαντλητική. Περιέχει προϊόντα που, είτε είναι ήδη δημοφιλή, είτε βρίσκονται με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο. Προφανώς υπάρχουν και άλλα εκεί έξω, τα οποία ο αναγνώστης μπορεί να αξιολογήσει με τα παραπάνω κριτήρια, ώστε να δει πώς συγκρίνονται με τα προϊόντα του πίνακα.
  • Τα στοιχεία για την ύπαρξη τιτλοδότησης και την περιεκτικότητα σε PACs προέρχονται από τις επίσημες ιστοσελίδες των εταιρειών/προϊόντων.
  • Για τα προϊόντα που δεν έχουν απευθείας link σε online κατάστημα του εξωτερικού, το κόστος έχει υπολογιστεί από την μέση τιμή του προϊόντος στις 2/11/2016, όπως την αναφέρει το skroutz.gr
  • Η τεράστια διαφορά στην τιτλοδότηση αντικατοπτρίζει και την ετερογένεια της αγοράς. Υπάρχουν πατενταρισμένα εκχυλίσματα, όπως το Cysticran, που εξασφαλίζουν 30% εγγυημένη περιεκτικότητα σε PACs, και το CranMax με ελάχιστη περιεκτικότητα 7.2%.  Κάποια από τα σκευάσματα της λίστας το χρησιμοποιούν.
  • Για όσα σκευάσματα δεν αναφέρουν συγκεκριμένο τίτλο σε PACs, η περιεκτικότητά τους είναι πραγματικά άγνωστη. Η εκτίμηση στον πίνακα είναι εντελώς αυθαίρετη, και βασίζεται στην αναλογία εκχυλίσματος προς φρέσκο καρπό που δίνει ο εκάστοτε κατασκευαστής για το προϊόν του, σε συνδυασμό με την μέση περιεκτικότητα του καρπού σε PACs όπως αναφέρεται στη βιβλιογραφία.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα, και το γεγονός ότι προστέθηκαν 10 νέα προϊόντα από την ημέρα της πρώτης δημοσίευσης, σε συνδυασμό με τις -αναγκαστικά- αυθαίρετες παραδοχές που έπρεπε να γίνουν για να συμπληρωθούν τα κενά, οι προτιμήσεις μου είναι οι εξής:

  1. Το Cysticlean 240mg PAC 60 Capsules, με την απολύτως υψηλότερη περιεκτικότητα σε PACs ανά κάψουλα, 240mg, και ταυτόχρονα άριστη σχέση απόδοσης/τιμή.
  2. Το Quest Cranbiotix 30 κάψουλες, με μια από τις υψηλότερες περιεκτικότητες σε PACs, με 72mg σε μία κάψουλα και κόστος 0,4 ευρώ ανά δόση.
  3. Το Life Extension, Cran-Max, Cranberry Whole Fruit Concentrate, 500 mg, 60 Veggie Caps. Με τιτλοδότηση στα 36mg PACs και μόλις 0,4 ευρώ ανά 72mg PACs, το μόνο του μειονέκτημα είναι η προμήθειά του από το iHerb που μπορεί να αποδειχθεί προβληματική προς το παρόν, λόγω capital controls, κάτι που μπορεί πάντως να ξεπεραστεί με την χρήση Paypal.
  4. Το Cranfix της Unipharma. Τιτλοδοτημένο στα 36mg PACs, διαθέσιμο στα φαρμακεία, με καλή τιμή ανά συνιστώμενη ημερήσια δόση (0,5 ευρώ).
  5. Τα Wakunaga – Kyolic, Kyo-Dophilus, Probiotics, Plus Cranberry Extract, 60 Capsules, Natrol, Cranberry, Fast Dissolve, 250 mg, 120 Tablets και Schiff, Cranberry Extract, 90 Softgels, επίσης τυποποιημένα ως προς τις PACs αλλά με πολύ καλύτερη τιμή, που σημαίνει ότι είναι προτιμότερα από το προϊόν της Now Foods που συμπεριλήφθηκε αρχικά στην λίστα.
  6. Το Lamberts Cranberry Complex Powder, 100gr, που περιέχει μια από τις υψηλότερες δόσεις σε προανθοκυανιδίνες, με 75mg PACs ανά 5 γραμμάρια σκόνης και 150mg PAcs ανά 10 γραμμάρια σκόνης.

Πέρα από αυτές τις προφανείς (λόγω σαφούς τιτλοδότησης) επιλογές, σε όποιον δε έχει πρόβλημα να χαλαρώσει κάπως τα κριτήριά του, λόγω μειωμένου κόστους θα συνιστούσα τα  Natural Factors, CranRich, Super Strength Cranberry Concentrate, 500 mg, 180 Capsules, Jarrow Formulas, Cran Clearance, 100 Capsules, και φυσικά το CRANBERRY EXTRACT TABLETS 400MG, x270 από την Bulk Powders με τη σκανδαλώδη απόδοση/τιμή ως προς τα αναγραφόμενα χαρακτηριστικά.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Όπως συμβαίνει με όλα τα φυτοθεραπευτικά σκευάσματα, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα ή βότανα. Αν λαμβάνετε φάρμακα για οποιονδήποτε λόγο και ιδιαίτερα αντιπηκτική αγωγή, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας ή τον φαρμακοποιό σας πριν λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.

ΑΝΑΦΟΡΕΣ

  1. Maisuria V, Los Santos Y, Tufenkji N, Déziel E. Cranberry-derived proanthocyanidins impair virulence and inhibit quorum sensing of Pseudomonas aeruginosa. Scientific Reports. 2016;6:30169.
  2. Juthani-Mehta M, Van Ness P, Bianco L, Rink A, Rubeck S, Ginter S et al. Effect of Cranberry Capsules on Bacteriuria Plus Pyuria Among Older Women in Nursing Homes. JAMA. 2016;.
  3. Klinth J, Castelain M, Uhlin B, Axner O. The Influence of pH on the Specific Adhesion of P Piliated Escherichia coli. PLoS ONE. 2012;7(6):e38548.
  4. Gupta K, Chou M, Howell A, Wobbe C, Grady R, Stapleton A. Cranberry Products Inhibit Adherence of P-Fimbriated Escherichia Coli to Primary Cultured Bladder and Vaginal Epithelial Cells. The Journal of Urology. 2007;177(6):2357-2360.
  5. Guay D. Cranberry and Urinary Tract Infections. Drugs. 2009;69(7):775-807.
  6. Howell A, Botto H, Combescure C, Blanc-Potard A, Gausa L, Matsumoto T et al. Dosage effect on uropathogenic Escherichia coli anti-adhesion activity in urine following consumption of cranberry powder standardized for proanthocyanidin content: a multicentric randomized double-blind study. BMC Infect Dis. 2010;10(1).
  7. Jepson R, Williams G, Craig J. Cranberries for preventing urinary tract infections. Cochrane Database of Systematic Reviews. 2012;.
  8. Liska D, Kern H, Maki K. Cranberries and Urinary Tract Infections: How Can the Same Evidence Lead to Conflicting Advice?. Advances in Nutrition: An International Review Journal. 2016;7(3):498-506.
  9. Chughtai B, Thomas D, Howell A. Variability of commercial cranberry dietary supplements for the prevention of uropathogenic bacterial adhesion. American Journal of Obstetrics and Gynecology. 2016;215(1):122-123.

Μοιραστείτε τη γνώση!

,