Καν’ Το Όπως οι Άγγλοι: Πώς να προβάλλετε τον ρόλο σας, μαθήματα για φαρμακοποιούς.

rps-stacked-rgb-web(12)Η Royal Pharmaceutical Society είναι το επαγγελματικό σωματείο των φαρμακοποιών της Αγγλίας. Εκπροσωπεί όλους τους επιστήμονες φαρμακοποιούς, ανεξάρτητα από το αν είναι ιδιοκτήτες φαρμακείων ή υπάλληλοι, αν εργάζονται στη φαρμακοβιομηχανία, στην εκπαίδευση ή στο Νοσοκομείο. Ακριβώς το αντίθετο δηλαδή απ’ ό,τι συμβαίνει στη χώρα μας, όπου αλλιώς εκπροσωπούνται οι ιδιοκτήτες φαρμακείων (ΠΦΣ), αλλιώς οι φαρμακοποιοί των δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΕΦΝΙ) κι αλλιώς όλοι οι υπόλοιποι με εξαρτημένη σχέση εργασίας (ΠΕΦ), αλλά αυτό είναι θέμα για άλλη ανάρτηση.  Επίσης, εκτός από συνδικαλιστικό όργανο, είναι ένας επιστημονικός σύλλογος παραγωγής γνώσης παγκόσμιας ακτινοβολίας, με  αντιπροσωπευτικότερο ίσως δείγμα της δουλειάς του την έκδοση του θρυλικού British National Formulary, του Βρετανικού Εθνικού Συνταγολογίου, κάθε 6 μήνες, σε συνεργασία με το BMJ Publishing Group.

Γιατί τα λέμε όλα αυτά; Λοιπόν, μια «παρενέργεια» (sic) της καθολικότητας που πρεσβεύει η RPS, είναι ότι προσπαθεί επιθετικά να ενισχύσει τον ρόλο του φαρμακοποιού ως παρόχου υγείας εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (NHS), αντί να αναλώνεται σε κοντόφθαλμες κλαδικές διεκδικήσεις. Απόδειξη αποτελεί το τελευταίο της δημιούργημα που είδε το φως της δημοσιότητας μόλις σήμερα: Ένα δίλεπτο animation που εξηγεί με όμορφο και απλό τρόπο γιατί η ενσωμάτωση του φαρμακοποιού στις θεραπευτικές ομάδες όπου κι αν υπάρχουν τέτοιες (κοινότητα, νοσοκομεία, κέντρα φροντίδας κτλ), είναι προς όφελος τόσο των ασθενών όσο και του ίδιου του συστήματος. Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια· απολαύστε.

Advertisements

2 Σχόλια

 • Μέλπω Λεκατσά

  Μέλος της ως άνω εταιρείας ειναι η κόρη μου Μαρία Ζυγουροπούλου .Οι εξετάσεις είναι δυσκολότατες και οφείλεις να εχεις πείρα απο νοσοκομείο φαρμακείο και ερευνα σε φαρμακευτική εταιρεία .Παρόλα αυτά για να αναγνωρίσουν εδώ την ανωτέρω άδεια εξασκήσεως επαγγέλματος που ισχύει για ολο τον κόσμο λόγω έλλειψης εμπειρίας της περιφέρειας μας παδεύουν δύο μήνες .Θελουν το υπουργείο Υγείας της Αγγλίας να μας δόσεις ισοτιμία με την Ελλάδα .Τουσντο είπαμε και γελάνε ακόμη.
  Αιδώς Αργείοι
  Μέλπω Λεκατσά

  Αρέσει σε 1 άτομο

  • Το σχόλιό σας μου θυμίζει μια ιστορία που άκουσα κάποτε για έναν απόφοιτο του διάσημου MIT ο οποίος γύρισε στην Ελλάδα και πήγε στο ΔΙΚΑΤΣΑ να του αναγνωρίσουν το πτυχίο. Διαβάζει ο υπάλληλος πάνω-πάνω «Massachusetts Institute of Technology» και με απαξιωτικό ύφος γυρίζει και λέει στον εμβρόντητο άνθρωπο: «Μα πού πάτε και τα βρίσκετε όλα αυτά τα ‘ινστιτούτα’…»

   Μου αρέσει!