Η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής γράφει στον κ. Juncker

EU_-_Commission_building_gallery_displayΣτις 10 Σεπτεμβρίου, ο εκλεγμένος Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Jean-Claude Juncker, παρουσίασε τη νέα σύνθεση του θεσμικού οργάνου, η οποία αναμένεται να επικυρωθεί στις 22 Οκτωβρίου¹ από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Στη νεοσύστατη επιτροπή, το χαρτοφυλάκιο της Υγείας έχει ανατεθεί στο Λιθουανό Vytenis Andriukaitis, ιατρό και πρώην Υπουργό Υγείας της χώρας του. Η τοποθέτησή του στη συγκεκριμένη θέση καλωσορίστηκε από οργανώσεις υγειονομικών και ασθενών, καθώς θεωρείται ότι έχει το επιστημονικό υπόβαθρο για να διαχειριστεί τα θέματα υγείας που απασχολούν την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παρ’ όλα αυτά, μαζί με την ανακοίνωση των προσώπων στη νέα Επιτροπή, ο κος Juncker ανακοίνωσε και τη μεταφορά της ατζέντας των φαρμάκων και της ιατρικής τεχνολογίας από τον Επίτροπο Υγείας στην Επίτροπο Βιομηχανίας και Εσωτερικής Αγοράς, αποδυναμώνοντας έτσι αρκετά τη θέση του Dr Andriukaitis. Η κίνηση αυτή θεωρείται ως ένα βήμα προς τα πίσω, καθώς μόλις το 2009, ο τότε πρόεδρος Jose Manuel Barroso, είχε κάνει ακριβώς το αντίθετο, αναθέτοντας το εν λόγω χαρτοφυλάκιο στον Επίτροπο Υγείας, πράγμα που χαρακτηρίστηκε καινοτόμο και απαραίτητο για την καλύτερη αντιμετώπιση των θεμάτων της δημόσιας υγείας.

Υγειονομικές οργανώσεις, όπως η European Association of Hospital Pharmacists, αλλά και σύνδεσμοι ασθενών, έχουν εκφράσει ήδη την αντίρρησή τους στην απόφαση του νέου Προέδρου, στέλνοντας ανοιχτές επιστολές. Στο ίδιο πνεύμα, η Ελληνική Εταιρεία Φαρμακευτικής Πρακτικής, η οποία απαρτίζεται από νέους φαρμακoποιούς με όραμα την αναβάθμιση της φαρμακευτικής επιστήμης στη χώρα μας, ζητεί από τον κο Juncker την αναθεώρηση της απόφασής του, καθώς θα μπορούσαν να προκύψουν ζητήματα αδιαφάνειας και ασύμμετρης πληροφόρησης των ασθενών. Το κείμενο της επιστολής, την οποία υπογράφουν οι Βασίλειος Μπιρλιράκης, Παρασκευή Τσικρίκα, Ανδρέας Βίτσος, Διαμαντής Κλημεντίδης, Ελευθέριος Μαρίνος, Ιωάννης Παπαδόπουλος, Κώστας Περαντζάκης, Γεωργία Τσάτσου και Σταυρούλα Χαρίση, παρατίθεται στη συνέχεια στα Ελληνικά:

ΑΝΑΦΟΡΕΣ
1. http://www.huffingtonpost.co.uk/european-parliament-web-team/european-commission_b_5859724.html

Advertisements