Ενίσχυση του ρόλου των φαρμακοποιών στο βρετανικό NHS

Στην προσπάθειά του να ισοσκελίσει τον προϋπολογισμό του χωρίς να πάψει να ανταποκρίνεται στη συνεχώς αυξανόμενη ζήτηση υπηρεσιών υγείας, το Βρετανικό Σύστημα Υγείας, το γνωστό NHS, φαίνεται ότι θα αρχίσει να εκμεταλλεύεται σε μεγαλύτερο βαθμό τις υπηρεσίες των κοινοτικών φαρμακοποιών.

Σύμφωνα με το Health Service Journal, αν και είναι γνωστό εδώ και καιρό πως οι δυνατότητες που προσφέρει το δίκτυο των 80.000 κοινοτικών φαρμακείων της χώρας παραμένουν σε μεγάλο βαθμό αναξιοποίητες, το γεγονός του σχετικού αποκλεισμού του κλάδου από έναν πιο ενεργό ρόλο οφειλόταν εν πολλοίς και σε τεχνολογικούς περιορισμούς.

Οι φαρμακοποιοί αποτελούν άρτια εκπαιδευμένο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, το οποίο έχει το επιπρόσθετο πλεονέκτημα της υψηλής προσβασιμότητας από το κοινό. Μπορούν να προσφέρουν πολύ περισσότερα εκτός της απλής διανομής φαρμάκων, από τον έλεγχο της συμμόρφωσης του ασθενή μέχρι τον έλεγχο των δόσεων και την παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών για τις παρενέργειες και τις αλληλεπιδράσεις των φαρμάκων. Εν τούτοις, η αδυναμία πρόσβασης στο πλήρες ιστορικό του ασθενή και η αδυναμία διασύνδεσης του λογισμικού που χρησιμοποιούν τα φαρμακεία με αυτό των νοσοκομείων, των γιατρών και των κοινοτικών ομάδων, δεν επέτρεπε την υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου.

Οι φαρμακοποιοί συνήθως εργάζονται με δικά τους συστήματα, τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς, τις κοινοτικές ομάδες και τα νοσοκομεία, και δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα.

Οι φαρμακοποιοί συνήθως εργάζονται με δικά τους συστήματα, τα οποία είναι διαφορετικά από εκείνα που χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς, τις κοινοτικές ομάδες και τα νοσοκομεία, και δεν έχουν σχεδιαστεί με γνώμονα τη διαλειτουργικότητα.

Ο φραγμός αυτός αποτελεί πλέον παρελθόν, αφού το σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης στην επόμενη αναβάθμισή του, θα επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των συστημάτων που χρησιμοποιούν γιατροί, κλινικές και φαρμακοποιοί, με τη χρήση μιας κοινής βάσης δεδομένων. Αυτό σημαίνει μεγαλύτερη ευκολία και ευελιξία τόσο για το γιατρό όσο και τον φαρμακοποιό.

Η διευκόλυνση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης όμως, σύμφωνα με το άρθρο, αποτελεί μόνο την κορυφή του παγόβουνου, καθώς ανοίγονται νέες δυνατότητες για την παροχή υπηρεσιών φαρμακευτικής φροντίδας από τα φαρμακεία, που θα ελαφρύνουν το βάρος που ασκείται στην ήδη επιβαρυμένη πρωτοβάθμια περίθαλψη της χώρας.

Έτσι, η πρόσβαση στο πλήρες ιστορικό του ασθενή, θα επιτρέπει στον φαρμακοποιό να πραγματοποιεί πιο αποτελεσματικές φαρμακευτικές ανασκοπήσεις. Για τα φάρμακα στενού θεραπευτικού δείκτη, όπως τα αντιπηκτικά της ομάδας της βαρφαρίνης, ο φαρμακοποιός θα μπορούσε να εμπλακεί ενεργά στην παρακολούθηση και τροποποίηση της αγωγής ανάλογα με το INR. Σε περιστατικά εκτός ωραρίου, η πλήρης εικόνα του ιστορικού θα επιτρέπει στο φαρμακοποιό να χορηγεί μη συνταγογραφούμενα σκευάσματα με μεγαλύτερη ασφάλεια, εφόσον θα μπορεί να ελέγχει άμεσα για πιθανές αλληλεπιδράσεις. Και τέλος, στις λεγόμενες «μεταβάσεις της περίθαλψης» όπου ασθενείς βγαίνουν με εξιτήριο από ένα νοσοκομείο και τοποθετούνται σε οίκους ευγηρίας, συχνά με μια νοσοκομειακή συνταγή που κάποτε θα χρειαστεί ανανέωση, οι φαρμακοποιοί θα έχουν τη δυνατότητα να αποφύγουν τα σφάλματα λόγω έλλειψης πρόσβασης στις πληροφορίες που συνοδεύουν το εξιτήριο.

Για το πλήρες άρθρο, ακολουθήστε τον παρακάτω σύνδεσμο:
Why pharmacists are the missing link in integration | Resource centre | Health Service Journal.

Advertisements