Τα Εμβόλια Και Η Φάμπρικα Του Φόβου

Κάποιες φορές στα άρθρα μας, ακολουθείτε συνδέσμους που σας οδηγούν σε ιστοσελίδες που δεν μας ανήκουν. Οι σύνδεσμοι αυτοί επισημαίνονται με ένα βέλος στα δεξιά του συνδέσμου.
Παρότι καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να περιλαμβάνουμε στο περιεχόμενό μας μόνο συνδέσμους που οδηγούν σε ιστοσελίδες υψηλής ποιότητας, δεν έχουμε καμία ευθύνη για το περιεχόμενο ή τη διαθεσιμότητα ιστοσελίδων που ανήκουν σε τρίτους.
Επιπλέον, έχετε υπόψη σας ότι οι πολιτικές ασφάλειας και ιδιωτικότητας σε αυτές τις ιστοσελίδες πιθανόν να είναι διαφορετικές από αυτές του Κλινικού Φαρμακοποιού, συνεπώς φροντίστε να τις διαβάσετε προσεκτικά.
Για ερωτήματα και ανησυχίες σχετικά με το περιεχόμενο των συνδεδεμένων ιστοσελίδων, παρακαλούμε να απευθύνεστε στους διαχειριστές αυτών.

Όταν έγραφα το γνωστό άρθρο για το αντιεμβολιαστικό κίνημα, ήταν πολλά εκείνα που δεν θα μπορούσα με τίποτα να έχω προβλέψει· ούτε τον αντίκτυπό του, ούτε τις αντιδράσεις που θα προκαλούσε -και που συνεχίζονται μέχρι σήμερα- ούτε, πολύ περισσότερο, την αναγόρευσή μου σε άτυπο «υπερασπιστή των εμβολίων» και σημείο αναφοράς για κάθε απορία σχετική με αυτά (θα μπορούσε μάλιστα κάποιος να πει ότι, ως γεγονός, οδήγησε σε ένα είδος αυτοεκπληρούμενης προφητείας, ωθώντας με να διαβάσω περισσότερο για το θέμα αλλά και δημιουργώντας μου επιπρόσθετο ενδιαφέρον για ένα συναφές αντικείμενο, τη λοιμωξιολογία, ώστε τελικά να αποκτήσω πιστοποίηση στον σχεδιασμό προγραμμάτων επιτήρησης της ορθής χρήσης των αντιβιοτικών, για τα οποία έχουμε μιλήσει και στο παρελθόν)Έκτοτε έχω εμπλακεί σε αμέτρητες συζητήσεις για το θέμα των εμβολίων, τόσο διαδικτυακές όσο και δια ζώσης, και έχω δεχθεί άλλες τόσες επιθέσεις επί προσωπικού, ακόμα και απειλές, από υπέρμαχους της αντιεμβολιαστικής νοοτροπίας. Από το 2014 που γράφτηκε το άρθρο, δεν έχουν αλλάξει και πολλά επι της ουσίας: τα εμβόλια συνεχίζουν να είναι το ίδιο ασφαλή και αποτελεσματικά και οι αντιεμβολιαστές συνεχίζουν να μετακινούν τα δοκάρια κατά τον ίδιο τρόπο.

Ομολογώ ότι είχα άλλες δύο, τουλάχιστον, αφορμές για ένα follow-up άρθρο περί εμβολίων αυτά τα χρόνια. Η πρώτη ήταν «η λίστα με τις μελέτες που αποδεικνύουν [sic] ότι τα εμβόλια προκαλούν αυτισμό». Το 2014 ήταν 28, σήμερα έχουν ξεπεράσει τις 150. Ουκ εν τω πολλώ το ευ βέβαια, και παρότι ο πειρασμός να τις αποδομήσω μία προς μία ήταν μεγάλος, εκτός από μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για εξάσκηση στην κριτική αξιολόγηση της επιστημονικής βιβλιογραφίας, ευτυχώς ή δυστυχώς το έχει ήδη κάνει ο εκπληκτικός DocBastard στο blog του.

Τα πολλά λόγια είναι φτώχεια. Αξίζει να αφιερώσετε όσο χρόνο χρειαστεί για να διαβάσετε όλο το post αλλά και όλα τα σχόλια που το συνοδεύουν. Σας εγγυώμαι ότι πρόκειται για μια άκρως διδακτική εμπειρία.

Η δεύτερη αφορμή δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από την κυκλοφορία του «ντοκυμαντέρ» VaxxedΔημιούργημα του διαβόητου κυρίου Wakefield, ο οποίος υπογράφει και τη σκηνοθεσία (!), πρόκειται για ένα «αριστούργημα» ξεδιάντροπης προπαγάνδας, παραπλάνησης και μισανθρωπισμού. Το Vaxxed έχει αποδομηθεί εν τη γενέσει του από καταξιωμένες προσωπικότητες της επιστημονικής μπλογκόσφαιρας (δες εδώ, εδώ ή εδώ), αλλά μετά από 2 χρόνια αψιμαχιών με αντιεμβολιαστές, αποφάσισα ότι είναι υπερβολή να χρησιμοποιήσω την επιχειρηματολογία αυτών των πηγών. Αντίθετα, θα ήθελα να σας συστήσω τον φίλο μου, τον Marco Arturo:

YouTube player

Ο Μάρκο είναι 13 χρονών, εκπληκτικά ευφυής, λάτρης της επιστήμης και της ορθολογικής σκέψης, ετοιμόλογος, με εξαιρετικό χιούμορ. Επίσης, είναι αυτιστικός.

Θεωρώ λοιπόν ότι είναι το πλέον κατάλληλο άτομο να μας μιλήσει για το Vaxxed. Απολαύστε τον στο blog του.

Πριν περάσω στο κυρίως μενού αυτού του άρθρου, θα παραθέσω ένα ακόμα στοιχείο, ίσως το μοναδικό που χρειάζεται κάποιος για να αποφανθεί για το ποιόν του Wakefield, του έκπτωτου γιατρού που όμως λατρεύεται ως μάρτυρας από σύσσωμη την «εναλλακτική» κοινότητα. Διαβάστε, λοιπόν το γράμμα που έστειλε η παραγωγή του Vaxxed, στην οποία συμμετέχει και ο Wakefield, για να εκβιάσει την κυρία Fionna O’Leary, ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των αυτιστικών ατόμων και μητέρα η ίδια αυτιστικών παιδιών, επειδή άσκησε δημόσια κριτική στο «ντοκυμαντέρ» τους. Οι παραγωγοί απειλούν με αγωγή για αποζημίωση λόγω διαφυγόντων κερδών. Δεν μου φαίνονται και ιδιαίτερα ανθρωπιστικά τα κίνητρά τους, αλλά τι να ξέρω κι εγώ, σωστά;

ΜΙΚΡΟ- ΚΑΙ ΝΑΝΟ- ΕΠΙΜΟΛΥΝΣΗ, ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ ΧΩΡΙΣ ΔΡΑΚΟΥΣ

Αν και τα παραπάνω είναι ιδιαίτερα σημαντικά, η πραγματική αιτία αυτού του άρθρου είναι άλλη. Πριν από λίγες ημέρες, στις 23 Ιανουαρίου συγκεκριμένα, δημοσιεύτηκε από δύο Ιταλούς ερευνητές μία μελέτη με τίτλο “New Quality-Control Investigations on Vaccines: Micro- and Nanocontamination”. Οι συγγραφείς υποστηρίζουν, ούτε λίγο ούτε πολύ, ότι όλα τα εμβόλια της αγοράς περιέχουν συσσωματώματα ανόργανων υλικών που δεν θα έπρεπε να βρίσκονται εκεί (π.χ. μόλυβδο, τιτάνιο και ανοξείδωτο ατσάλι). Για να φτάσουν στο συμπέρασμά αυτό, εξέτασαν δείγματα από τα εμβόλια αυτά με ένα πανίσχυρο ηλεκτρονικό μικροσκόπιο.

Εντυπωσιακό, έτσι δεν είναι;

Πράγματι, για τον μη-εξοικειωμένο αναγνώστη αυτή η μελέτη μπορεί να είναι πραγματική γροθιά στο στομάχι. Αλλά μια πιο κοντινή ματιά αποκαλύπτει μια εντελώς διαφορετική εικόνα. Ας δούμε τα προβλήματά της ένα προς ένα, σε παγκόσμια αποκλειστικότητα, αφού μέχρι στιγμής κανείς δεν έχει δημοσιεύσει αντίστοιχη κριτική (εξαιρώ, φυσικά, τους ανά τον κόσμο αντιεμβολιαστές που έσπευσαν να αγκαλιάσουν τα “ευρήματα” της μελέτης με ενθουσιασμό):

  1. Η μελέτη δημοσιεύεται σε ένα ανυπόληπτο, open-access περιοδικό, το MedGrave, το οποίο συμπεριλαμβάνεται στην πλέον πρόσφατη «Beall’s List of Predatory Publishers». Για του λόγου το αληθές, το άρθρο δεν βρίσκεται καν καταχωρημένο ούτε στο PubMedούτε στο Google Scholar (EDIT: Στο Google Scholar εμφανίστηκε με καθυστέρηση μερικών μηνών, παραμένει άφαντο στο PubMed).
  2. Από την εισαγωγή ακόμα, το κείμενο είναι γραμμένο με παραπλανητικό τρόπο, αφού κάνει ορισμένες παραδοχές τις οποίες λαμβάνει ως δεδομένες, ενώ τα αντίστοιχα άρθρα που χρησιμοποιεί ως υποστήριξη (references) αναφέρουν ακριβώς τα αντίθετα. Για παράδειγμα, οι συγγραφείς γράφουν:Side effects have always been reported but in the latest years it seems that they have increased in number and seriousness, particularly in children as the American Academy of pediatrics reports [1,2]. For instance, the diphtheria-tetanus-pertussis (DTaP) vaccine was linked to cases of sudden infant death syndrome (SIDS) [3]; measles-mumps-rubella vaccine with autism [4,5]; multiple immunizations with immune disorders [6]; hepatitis B vaccines with multiple sclerosis, etc.Όμως, αν κανείς ανατρέξει στις αντίστοιχες παραπομπές, βρίσκει ότι: (α) Η Αμερικανική Εταιρεία Παιδιατρικής καταρρίπτει τον ισχυρισμό περί σύνδεσης των αναφερόμενων ανεπιθύμητων ενεργειών με τα εμβόλια, αναφέρει ως μύθο την συσχέτιση του αντιτετανικού εμβολίου με το SIDS και επαναλαμβάνει ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ ΕΝΔΕΙΞΗ ότι το MMR συνδέεται με τον αυτισμό, (β) οι παραπομπές 4 και 5 επίσης απορρίπτουν οποιαδήποτε σύνδεση του MMR με τον αυτισμό, (γ) για τον ισχυρισμό περί συσχέτισης ηπατίτιδας Β με την πολλαπλή σκλήρυνση δεν παρέχεται καν παραπομπή, παρότι κάθε τέτοια περίπτωση έχει αποκλειστεί από δύο τουλάχιστον συστηματικές ανασκοπήσεις και μετα-αναλύσεις του 2011 και του 2016 και οποιοσδήποτε σοβαρός ερευνητής θα έπρεπε να το ξέρει. Αν και αυτά θα αρκούσαν για να απορριφθεί αυτό το άρθρο από οποιοδήποτε κανονικό peer-reviewed επιστημονικό περιοδικό, και πιθανότατα για να λάβει βαθμό κάτω από τη βάση ως εργασία σε προπτυχιακό επίπεδο, μια που οι βάσεις στις οποίες στηρίχθηκαν οι ερευνητές προκειμένου να δικαιολογήσουν την έρευνά τους απλώς δεν υπάρχουν, ας πάμε και παρακάτω.
  3. Η μεθοδολογία που ακολούθησαν οι ερευνητές δεν πληροί τα κριτηρια του WHO για την ποιοτική ανάλυση των εμβολίων (σελ. 30). Συγκεκριμένα, δεν ισχύουν τα κριτήρια της επαλήθευσης της μεθόδου, της ακρίβειας, και της επαναληψιμότητας, μεταξύ άλλων.
  4. Δεν υπάρχει control! Ακόμα και ένας πρωτοετής φοιτητής γνωρίζει ότι οποιαδήποτε μέτρηση οφείλει να συγκρίνεται με μια τιμή αναφοράς. Ποια είναι αυτή; Ποιο ήταν το δείγμα ελέγχου της μελέτης; Πώς εξασφαλίζουν οι ερευνητές ότι αυτά που βρήκαν δεν ήταν απλά δικές τους επιμολύνσεις λόγω κακής τεχνικής; Απάντηση: Δεν το εξασφαλίζουν. Το πείραμα είναι αποτυχημένο εξ ορισμού.
  5. Οι ερευνητές δεν είναι ειδικοί επί των εμβολίων και δεν έχουν καμία σχετική δημοσίευση. Δεν είναι καν ειδικοί επί των φαρμακευτικών προϊόντων.
  6. Ο ένας εκ των δύο, ο Stefano Montanari, είναι σεσημασμένος αμφισβητίας των εμβολίων, όπως μαρτυρά το προσωπικό του blog, με τη βοήθεια του Google Translate.
  7. Οι δύο ερευνητές έχουν κυκλοφορήσει βιβλίο με αντίστοιχο θέμα και κλασική συνταγή καλλιέργειας του φόβου.
  8. Η Antonietta Gatti, που εμφανίζεται ως επικεφαλής συγγραφέας, είναι επίσης συν-ιδιοκτήτρια της ιδιωτικής επιχείρησης Nanodiagnostics, η οποία βγάζει χρήματα κάνοντας τέτοιες αναλύσεις και βγάζοντας πορίσματα που συνδέουν διάφορες ασθένειες με τα ευρήματα του σούπερ μικροσκοπίου.

DOUBLE STANDARDS?

Φανταστείτε τι γίνεται κάθε φορά που αποκαλύπτεται ένα σκάνδαλο στο οποίο εμπλέκεται μια μεγάλη φαρμακευτική εταιρεία. Οι «εναλλακτικοί» γενικά, και οι αρνητές των εμβολίων ειδικότερα, λατρεύουν να αναμασούν το επιχείρημα της εξ ορισμού διεφθαρμένης ιατρικής κοινότητας, στην οποία αντιτίθενται οι υπέρλαμπροι σταυροφόροι τους.

Τι γίνεται όμως όταν αυτοί οι σταυροφόροι έχουν λερωμένη τη φωλιά τους; O Wakefield είπε ψέματα το 1998 και λέει ψέματα και τώρα, ενώ απειλεί με αγωγές ακόμα και αυτιστικούς ακτιβιστές επειδή νιώθει ότι με την κριτική τους τού απειλούν τα έσοδα. Οι Gatti & Montaneri δημοσιεύουν σκουπίδια για να εκμεταλλευτούν το αντιεμβολιαστικό μένος και να βγάλουν λεφτά. Και στα δικά μας, διάφοροι εγχώριοι τσαρλατάνοι κάνουν ανοιχτά προπαγάνδα εναντίον των εμβολιασμών, παίζουν τους γιατρούς και πουλάνε ματζούνια υποσχόμενοι ίαση δια πάσα νόσο και πάσα μαλακία. Κι αν για το πρώτο η ίαση μπορεί να επέλθει έστω δια του placebo, για το δεύτερο, δυστυχώς, δεν έχει βρεθεί ακόμα γιατρειά.

Μοιραστείτε τη γνώση!

,